Het kan een behoorlijke uitdaging zijn voor docenten om leerlingen goed gemotiveerd te houden!

Spread the love

Een uitdaging voor docenten is dat het online faciliteren van lessen veel tijd in beslag kan nemen. Met een druk schema is het vanzelfsprekend om zich te concentreren op contractuele verplichtingen en het beheer van het klaslokaal, en niet op te merken dat een student zich langzaam uit de klas terugtrekt totdat hij of zij volledig afwezig is of zich heeft teruggetrokken. Het wordt dan belangrijk om een proactieve houding aan te nemen ten opzichte van online studenten en een instructie-aanpak op te zetten om hen te helpen geconcentreerd en betrokken te blijven in de klas.

Het definiƫren van het concept van de betrokkenheid van de student

Wanneer docenten de aard van de betrokkenheid van studenten definiƫren, gebeurt dit meestal vanuit een tastbaar (wat wordt gezien) perspectief en dit kan een subjectieve beoordeling zijn. Als een student bijvoorbeeld het meest elke dag van de week een online bericht over deelname plaatst, zou je kunnen zeggen dat hij of zij zeer betrokken is. De vraag is hoe actief een student moet zijn om aan deze criteria te voldoen.

  • Als ze op vijf dagen berichten plaatsen, is dat dan hetzelfde niveau van betrokkenheid als een student die op zes dagen plaatst? Als algemene richtlijn kan het beoordeeld worden aan de hand van de mate waarin de studenten zich in hun klas lijken te bevinden.
  • Dit omvat hun betrokkenheid bij discussies, het stellen van vragen, het op tijd inleveren van opdrachten en hoe ontvankelijk ze zijn voor andere studenten en hun docent. Als een student als zeer betrokken in de klas wordt beschouwd, moet een instructeur een aantal visuele aanwijzingen in acht nemen.

Waarom is er sprake van betrokkenheid van studenten?

Betrokkenheid is belangrijk omdat het aangeeft dat studenten betrokken zijn bij de les. Wanneer studenten volledig betrokken zijn, begint een les in afstandsonderwijs aan te voelen als een gemeenschap. Als studenten niet actief betrokken zijn bij hun klas, vooral bij een online les, kunnen ze zich gemakkelijk losmaken, hun interesse verliezen en zich uiteindelijk terugtrekken.

Als de docent niet ingrijpt, kunnen deze studenten de cursus laten vallen en een voortdurend patroon als dit kan ook leiden tot terugtrekking uit hun opleiding. Visuele aanwijzingen zijn dan belangrijk omdat ze indicatoren zijn van hoe betrokken studenten zijn bij het leerproces. Deze signalen bevatten kwaliteiten zoals hun niveau van inspanning, samen met hun reactievermogen op feedback, communicatie en coaching.