Te riskant om te wedden dat Tesla-aandelen weer stijgen

Spread the love

ARK Invest verhoogde het koersdoel van Tesla voor 2025 naar $ 3.000.

De bekende waarde-investeerder Chris Bloomstran bracht echter een vernietigende weerlegging van hun prognose uit.

Ondanks de recente terugval van ~ 20%, lijkt Tesla aanzienlijk overgewaardeerd.

Recente FSD-fouten (Full Self Driving) maken het letsel nog erger en stellen de technologische bekwaamheid van Tesla in twijfel.

Als potentieel het bedrijf met de meeste verdeeldheid in de moderne geschiedenis, bleef het Tesla (TSLA) Bull vs. Bear-debat vorige week nieuwe hoogtepunten bereiken. De actie begon op 19 maart toen ARK Invest hun bijgewerkte Tesla-prijsdoel van $ 3.000 publiceerde. Dit leidde tot een 38-tweet-thread van de beroemde waardebelegger Chris Bloomstran, waar hij systematisch verschillende aannames in het ARK-model weerlegde. Tesla aandeel koers is omhoog.

 

 

In dit artikel zal ik het debat ingaan en mijn eigen analyse van de situatie geven. Ten eerste zullen we een stap terug doen en het bedrijf analyseren vanuit een meer traditionele op waardering gebaseerde benadering. We zullen dan ingaan op enkele van de machinaties achter de koersbeweging van het aandeel, wat de ontkoppeling van die op waardering gebaseerde benadering zou kunnen verklaren.

 

Tesla-voorspelling voor 2021

Ondanks bearish verwachtingen van veel analisten over de resultaten van het eerste kwartaal van 2021, verraste Tesla opnieuw met positieve resultaten en kondigde op 2 april aan dat ze 185K-voertuigen hadden afgeleverd tegenover de verwachtingen van 168K. Ondertussen werd op 1 april gemeld dat Apple (AAPL) ermee instemde 85 Tesla lithium-ion megapacks te kopen om hun hoofdkantoor in Cupertino van stroom te voorzien.

 

Op dit moment verwacht Wall Street dat Tesla in 2021 750.000 auto’s en een omzet van ongeveer $ 48 miljard zal leveren. Dit komt overeen met ~ 50% groei in leveringen en inkomsten. Ervan uitgaande dat het bedrijf die vooruitzichten kan bereiken, zou Tesla worden verhandeld tegen een P / S-ratio van 12x. Als we vanaf nu aannemen dat er geen groei meer is, zou dit betekenen dat de markt elke dollar aan Tesla-verkopen waardeert op> 12x de waarde van de verkopen van een andere autofabrikant. Als we echter de EBIT-marges van het bedrijf bekijken, is Tesla niet significant winstgevender dan andere autofabrikanten. Vanuit dit perspectief kunnen we zien dat de waardering van Tesla ongelooflijk slecht uitgelijnd lijkt met hun sector. Air france klm aandeel is verkocht.

 

 

In tegenstelling tot de traditionele autofabrikanten hierboven, groeit Tesla echter met een werkelijk verbazingwekkende snelheid. In feite heeft Tesla de afgelopen 3 jaar de inkomsten met 39% gestegen. Ervan uitgaande dat het bedrijf dat razendsnelle tempo de komende 5 jaar zou kunnen volhouden, zou Tesla tegen 2025 een omzet van $ 179 miljard genereren. Ten eerste zou het bedrijf, om de productie zo snel te verhogen, tientallen miljarden dollars moeten uitgeven aan Capex, wat zou kunnen verdere kapitaalbijdragen vereisen in de vorm van grotere schuld of verwatering van het eigen vermogen. Bovendien is het belangrijkere probleem dat zelfs als het bedrijf die enorme omzetgroei zou kunnen realiseren, we niet zeker weten welke verkoopmultiple het zou ontvangen.

 

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat na een groei van 39% tot 2025, marktdeelnemers besluiten dat de omzet van het bedrijf nog steeds 3x zoveel waard moet zijn als de concurrentie. Dit zou Tesla een marktkapitalisatie van 2025 geven van slechts $ 540 miljard, ongeveer 15% minder dan de huidige waarde. Op deze manier kan Tesla’s aandeel het slachtoffer worden van zijn eigen succes, in die zin dat de huidige marktkapitalisatie de ongelooflijke omzetgroei van de toekomst al heeft ingeprijsd.

 

Om het concept van meervoudige compressie het best te conceptualiseren, moeten investeerders de overeenkomsten met Microsoft (MSFT) analyseren. Van 2000 tot 2005 wist Microsoft de omzet te laten groeien van $ 23 miljard naar $ 40 miljard. Het bedrijf verwierf een dominante positie op de markt en bleef het komende decennium snel groeien. Ondanks de uitstekende resultaten zag Microsoft de P / S-ratio verkleinen van 24x naar 8x, waardoor de aandelenkoers gedurende een langere periode gehalveerd werd.

 

Na een eerste periode van waardering na de beursintroductie in 2010, handelden Tesla-aandelen het grootste deel van hun geschiedenis relatief rangebound. Vanaf eind 2019 gingen de aandelen van Tesla, Inc. echter parabolisch, waardoor de aandelenkoers van $ 50 in oktober 2019 naar $ 880 in januari 2021 steeg (gecorrigeerd voor de splitsing). Dus wat verklaart deze periode van snelle prijsstijging?

 

Ten eerste kregen analisten, zoals die van ARK Invest, steeds meer vertrouwen in Tesla’s voorsprong op het gebied van batterij, aandrijflijn en zelfrijdende technologie. In wezen waren analisten in staat om meer optimistische voorspellingen te doen, omdat ze steeds meer vertrouwen kregen in Tesla’s vermogen om beter te presteren dan hun concurrenten. Adam Jonas van Morgan Stanley verhoogde bijvoorbeeld zijn Tesla PT van $ 810 naar $ 880 op 1 februari 2021, en zette een “bull-case” -scenario uiteen waarin het aandeel tegen 2030 stijgt naar $ 3.000.

 

Vervolgens is er de allegorie van de Gamma Squeeze. Een Gamma Squeeze wordt typisch omschreven als een “squeeze” die wordt versneld door een aanzienlijke buying in kortlopende OTM-oproepopties. Deze aankoop zorgt er doorgaans voor dat de tegenpartij een bepaald aantal aandelen begint te kopen om hun risico af te dekken. Die aankopen samen met de daaropvolgende momentumaankopen kunnen ervoor zorgen dat de aandelenkoers nog verder stijgt, waardoor de tegenpartij nog meer aandelen koopt om het verhoogde risico af te dekken. Kortom, de initiële OTM-aankoopactiviteit veroorzaakt een positieve feedbacklus, die de prijs kan verhogen.

 

 

Zoals vermeld in de tweet hierboven en volledig uitgelegd in de gekoppelde tweet-thread, gelooft Gordon Johnson dat er manipulatie plaatsvindt in de aandelenkoers van Tesla. Hij is niet de enige. Twitter-beroemdheid en Seeking Alpha-auteur Keubiko heeft ook soortgelijke koopactiviteiten in Tesla opgemerkt. Persoonlijk ben ik er niet zeker van in hoeverre de aandelenkoers van Tesla kan worden gemanipuleerd. Gezien de parabolische beweging van de afgelopen 12 maanden, zouden beleggers echter het beste gediend zijn door de mogelijkheid en de daaraan verbonden risico’s te erkennen.

 

Is Tesla-aandelen een aankoop?

Zoals hierboven besproken, lijkt Tesla extreem overgewaardeerd te zijn op de vermelde financiële gegevens, maar wat meer verontrustend is, zijn een paar scheuren in de façade van onoverwinnelijkheid in Tesla’s productleiderschap.

 

Ten eerste kunnen we een kijkje nemen op de Noorse markt, een van ‘s werelds toonaangevende EV-markten. In 2019 was Tesla met een aanzienlijke marge de best verkopende elektrische auto in Noorwegen. Slechts 12 maanden later was het bedrijf echter aanzienlijk achterop geraakt bij de Audi e-tron. Deze gegevens wijzen ons op de ongemakkelijke waarheid dat consumenten nu een breed scala aan EV-opties krijgen en dat ze er net zo veel of meer de voorkeur aan geven dan Tesla-producten. Anders gezegd, consumenten geven niet zo veel de voorkeur aan Tesla-producten als aandelenbeleggers de voorkeur geven aan Tesla-aandelen.

 

De volgende verontrustende ontwikkeling voor Tesla was de recente bètatest van het bedrijf van Full Self Driving v8.2. Hoewel geprezen als een leider in autonoom rijden, waren video’s van FSD-bètatesters voor veel rijders buitengewoon teleurstellend. Dit gevoel van teleurstelling over de FSD-functie van Tesla is alleen maar groter geworden naarmate Waymo vooruitgang blijft boeken met hun eigen aanbod. Het bedrijf was zelfs zelfverzekerd genoeg om de Today Show uit te nodigen om in een van hun autonome taxi’s te rijden. Ondertussen, slechts enkele dagen na de lancering, koos Tesla ervoor om de FSD-bèta te annuleren, schrapte het plannen voor een FSD 8.3-bètatest en kondigde aan dat er belangrijke architecturale wijzigingen moesten worden aangebracht, wat zou resulteren in een v9.0 FSD-bèta.

 

 

Conclusie

Als voormalig Tesla-stier geloof ik nu dat er een aanzienlijk risico bestaat met betrekking tot Tesla’s FSD-capaciteiten en EV-productleiderschap. Als belegger wordt de vraag onvermijdelijk: “tegen welke prijs word ik gecompenseerd voor het nemen van dergelijke risico’s?” Gezien de huidige extreme waardering van Tesla en de verontrustende opties / prijsactiviteit op openbare markten, vind ik op dit moment geen waarde.